UsenetVergelijker
Bespaar jezelf veel tijd en geld Bespaar jezelf veel tijd en geld
Vergelijk eenvoudig alle providers Vergelijk eenvoudig alle providers
100% onafhankelijk, altijd actueel 100% onafhankelijk, altijd actueel

De verschillen tussen Usenet en torrents

Het verschil tussen Usenet en torrents

Usenet en torrents zijn veelbesproken onderwerpen. Beide opties hebben zo hun eigen groep trouwe volgers. De beide services hebben zo hun overeenkomsten, maar ook sterke verschillen. Bij allebei krijgen gebruikers toegang tot ongelooflijke hoeveelheden data. Op het internet lees je veel vragen over welke van de twee de betere optie is. In deze tekst worden torrents en Usenet met elkaar vergeleken. 

Usenet is veel meer dan alleen maar bestanden delen
Wanneer Usenet wordt vergeleken met torrents worden er meteen een aantal zaken duidelijk. Bijvoorbeeld dat Usenet veel meer mogelijkheden biedt. Torrents zijn eigenlijk alleen geschikt voor het delen van bestanden. En dat terwijl je bij Usenet ook in contact komt met andere gebruikers. Dat leidt tot meer openheid, maar ook tot veel meer opties. Verschillende nieuwsgroepen binnen Usenet zijn bijvoorbeeld met name bekend om de interessante artikelen en discussies. Veel mensen raadplegen Usenet wanneer ze vragen of problemen hebben. Je kunt bijvoorbeeld informatie krijgen over welke smartphone de beste camera heeft, gitaar leren spelen of discussiĆ«ren over de gevolgen van de klimaatcrisis. 

Usenet maakt gebruik van eigen servers
Usenet heeft een eigen netwerk van servers. Wanneer een file die je wilt downloaden op een nieuwsgroep staat waar je toegang tot hebt dan kun je die rechtstreeks van de server halen. Dat resulteert over het algemeen in zeer hoge snelheden waardoor je binnen een mum van tijd beschikt over de data of media die je hebben wilt. Het enige limiet is eigenlijk de snelheid van je eigen internet. Het maakt bijvoorbeeld ook niet uit hoe populair de muziek, de film of het programma is. Elk stukje data wordt kan even snel gedownload worden van dezelfde nieuwsserver. 

Torrents is peer to peer en dat resulteert in onderlinge afhankelijkheid
Bij torrents werkt het allemaal heel anders. Daarbij downloaden gebruikers van elkaar. Dat betekent dus dat je afhankelijk bent van wie de bestanden in bezit heeft en wat de snelheid van hun internet is. Dat leidt direct tot een aantal mogelijke obstakels. In de eerste plaats ben je afhankelijk van het aantal mensen dat een bepaald bestand in bezit heeft. Wanneer je een minder populaire film of onbekende muziek wilt downloaden kan dat erg lang duren. Het komt zelfs regelmatig voor dat je niet de volledige film kunt binnenhalen. En dat terwijl je misschien dagen hebt moeten wachten omdat het downloaden al zo langzaam ging. Het enige wat je hebt is een gedeelte van een film die je waarschijnlijk niet eens kunt afspelen. Een tweede gevolg van peer to peer is dat er van jou ook verwacht wordt dat je bestanden upload. Bij Usenet kun je zelf kiezen of je dat doet en wanneer dat gebeurt. Uploadsnelheden zijn vaak lang niet zo hoog als downloadsnelheden. Daardoor is er bij torrents sprake van een bottle neck. 

Torrents zijn moeilijker te beoordelen
Bestanden die via Torrents worden gedownload zijn moeilijker in te schatten. Dat komt door het obscure karakter van deze bestanden. Het is bijvoorbeeld meestal totaal niet duidelijk wie de bestanden op de service heeft geplaatst. Bij Usenet is er wat dat betreft veel meer openheid. Wat natuurlijk een positief effect heeft op de legitimiteit en de veiligheid. Iedereen in een nieuwsgroep kan opmerkingen bij een bestand plaatsen. Onbetrouwbare gebruikers vallen daardoor snel door de mand en gevaarlijke bestanden komen snel aan het licht. Gebruikers van torrents krijgen vaak te maken met dubieuze bestanden. Het kan ook voorkomen dat de naam van een bestand niet klopt, waardoor je een totaal andere film te zien krijgt dan waar je op hoopte. 

Usenet is veelzijdiger en veiliger
Uit de bovenstaande vergelijking kan alleen maar geconcludeerd worden dat Usenet de beste van de twee mogelijkheden is. Je kunt hier veel meer dan alleen maar bestanden delen. Bovendien kun je gebruik maken van hogere downloadsnelheden en ben je niet verplicht om zelf ook data up te loaden. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid. En ook daarin verslaat Usenet torrents. 

We hielpen afgelopen maand 2,108 bezoekers met een goedkoop usenet pakket Start met vergelijken