UsenetVergelijker
Bespaar jezelf veel tijd en geld Bespaar jezelf veel tijd en geld
Vergelijk eenvoudig alle providers Vergelijk eenvoudig alle providers
100% onafhankelijk, altijd actueel 100% onafhankelijk, altijd actueel

Wat is Spotnet en hoe werkt het?

Als je eenmaal een usenet provider hebt gevonden die bij je past dan is de volgende stap een programma te vinden welke jou helpt de bestanden ook daadwerkelijk te downloaden uit de nieuwsgroepen. Het meest populaire programma wat hiervoor gebruikt wordt is Spotnet.

Wat is Spotnet?

Spotnet is op een windows opererend programma waarmee je gemakkelijk alle bestanden in de nieuwsgroepen kunt doorzoeken. Na het installeren vul je de gegevens van jouw usenet provider in. Je kunt hier kiezen voor de gratis nieuwsgroepen die jouw eigen provider aanbiedt of voor een betaalde server. De betaalde servers bieden veel meer opties en hebben dus minder beperkingen dan de gratis servers. Voor een paar euro per maand kun je al gebruik maken van een betaalde server. Wil je weten hoe je deze selecteert? Bekijk dan onze usenet provider vergelijker. Na het installeren van Spotnet op je computer kun je hier direct mee aan de slag.

Hoe werkt Spotnet?

Met Spotnet kan je de bestanden op usenet doorzoeken door middel van spots. Een ‘spot’ is wat een andere gebruiker heeft gevonden op usenet of zelf heeft geüpload en dit vervolgens een bepaalde categorie heeft geplaatst. Je kunt deze spots zoeken en selecteren. Je kunt zoeken op titel, afzender of tag, maar ook voor uitgebreidere opties kun je het zoekvenster gebruiken. De spot kan vervolgens gedownload worden door een NZB-bestand te genereren.

Bij de eerste keer dat Spotnet wordt opgestart zullen alle beschikbare spots geladen worden. Vervolgens zal hij elke keer bij het opstarten op nieuwe spots controleren waardoor Spotnet altijd up-to-date is. Deze spots zijn opgeslagen als NZB-bestanden. Om deze te downloaden op je computer heb je een programma nodig wat NZB-bestanden kan downloaden.

Wat is een NZB-bestand?

Elk bestand in een nieuwsgroep is opgesplitst in allemaal kleinere bestanden. Deze delen worden na het downloaden weer samengevoegd tot één bestand. Elk deel heeft zijn eigen unieke nummer. Deze unieke nummers zijn verzameld in een tekstbestand. Dit is een NZB-bestand. Dit bestand is direct te downloaden via Spotnet, je hebt hiervoor niet een extra newsreader nodig.

Hoe kom ik aan een NZB-bestand?

De meest gebruikte methode hiervoor is het bestand genereren met een nieuwsgroepen programma zoals Spotnet. Spotnet kan hierna ook direct ingezet worden om dit bestand te downloaden. Je ziet, deze staan dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Spotnet of een ander alternatief?

Uiteraard zijn er andere alternatieven dan Spotnet. Deze alternatieven zijn veelal online te vinden. De voordelen hiervan zijn dat je sneller kunt zoeken en niet eerst hoeft te ‘wachten’ totdat alle nieuwe spots zijn binnengehaald door het programma. Het grootste nadeel hiervan is wel dat je alsnog een programma nodig hebt om de NZB-bestanden te kunnen downloaden. Dit kan dus wel direct in Spotnet waardoor je uiteindelijk weer tijd bespaart door een stap over te slaan.

Hoe gebruik ik Spotnet optimaal?

Zorg ervoor dat je de beste usenet provider hebt uitgekozen. Gebruik onze usenet vergelijker om de verschillende providers op een rij te zetten en te kiezen welke het beste bij jou past.

Jouw usenet provider bepaalt onder andere de snelheid waarmee je kunt downloaden. Dit is dus een belangrijk punt om op de selecteren. Let hierbij wel op dat je eerst door middel van een speedtest hebt gekeken wat jouw maximale download snelheid is. Dit is namelijk het maximaal haalbare. Het heeft dus geen zin om te kiezen voor een provider met een hogere downloadsnelheid.

Een ander belangrijk punt om naar te kijken is de retentie. Retentie geeft aan hoeveel dagen terug je kunt zoeken in de spots. Ook dit wordt bepaald door de usenet provider. Staat er een retentie aangegeven van 600 dan betekent dit dat je spots kunt zoeken en dus downloaden tot 600 dagen terug.

Is Spotnet veilig?

Ons advies is om te kiezen voor een usenet provider met een SSL-certificaat of zorg ervoor dat je verbinding maakt door middel van een VPN verbinding. In beide gevallen is het hierdoor niet te traceren waarvan je download of wat je precies download.

Bovenstaande tips zijn van belang als je het meeste wilt halen uit Spotnet. Uiteraard zijn er nog meer selectiecriteria die kunnen meespelen zoals prijs, gedeelde accounts of de beschikking over een upload server. Al deze punten kun je wel of niet selecteren in onze usenet provider vergelijker. Sluit vandaag nog een usenet abonnement af, installeer Spotnet en start met downloaden.

We hielpen afgelopen maand 1,911 bezoekers met een goedkoop usenet pakket Start met vergelijken