UsenetVergelijker
Bespaar jezelf veel tijd en geld Bespaar jezelf veel tijd en geld
Vergelijk eenvoudig alle providers Vergelijk eenvoudig alle providers
100% onafhankelijk, altijd actueel 100% onafhankelijk, altijd actueel

Beginnershandleiding Usenet

Nog nooit gedownload met usenet maar wel heel benieuwd hoe het werkt? In deze handleiding leggen wij stap voor stap uit wat usenet is, wat de meest gebruikte termen zijn en hoe je usenet gebruikt.

1: Wat is usenet?
2: Wat zijn de meest gebruikte termen rondom usenet?
3: Usenet Abonnement kiezen
4: Usenet gebruiken

1: Wat is usenet?

Usenet is een wereldwijd netwerk van verschillende nieuwsgroepen. Op deze nieuwsgroepen staat veel informatie wat gemakkelijk te downloaden is met behulp van een usenet server. Het voordeel van usenet boven andere manieren van downloaden is dat usenet geen peer-to-peer verbinding is. Je bent niet meer afhankelijk van andere gebruikers, hierdoor download je altijd op maximale snelheid.

2: Wat zijn de meest gebruikte termen rondom usenet?

Usenet kent een aantal begrippen die alleen hier worden gebruikt. Een uitleg van deze begrippen maakt het makkelijker om de rest van de handleidingen te volgen en snel aan de slag te kunnen.

Compleetheid
Compleetheid geeft aan hoeveel procent van de bestanden een usenet provider compleet binnen haalt. Als een bestand niet compleet binnenkomt is het bestand niet te gebruiken en heb je er niks aan. De meeste providers hebben een compleetheid van rond de 99%.

Mbit
Mbit is een afkorting voor megabit. Mbit wordt gebruikt om de internetsnelheid aan te geven. 1Mbit (Megabit) staat gelijk aan 125KB/s (KiloByte per seconde). Hiermee staat een usenet verbinding van 8Mbit gelijk aan 1MB/s (MegaByte per seconde). De meeste usenet providers beginnen bij 4Mbit en de snelste gaan tot meer dan 100Mbit.

Newsreader
Een newsreader is een programma waarmee spots gezocht kunnen worden. Wat spots zijn wordt hieronder verder uitgelegd. Populaire newsreaders zijn Spotnet en Spotlite.

Nieuwsgroepen
Nieuwsgroepen zijn groepen waarin bestanden worden geplaatst. De nieuwsgroepen werden in eerste instantie gebruikt voor tekst maar worden nu gebruikt om bestanden te delen. Er zijn ondertussen meer dan 150.000 nieuwsgroepen

NZB File
Een NZB file is een klein bestand wat je moet downloaden voordat je een spot kan downloaden. Een NZB file geeft aan waar de te downloaden bestanden te vinden zijn en geeft dit door aan je newsreader.

Retentie
Retentie geeft aan tot hoelang terug je spots kan downloaden. Een retentie van 900 betekent dat je spots kan downloaden die 900 dagen geleden geplaatst zijn.

SSL
Een SSL verbinding is een beveiligde verbinding. Met een SSL verbinding wordt je activiteit op usenet anoniem en kan niemand zien wat je downloadt. De meeste providers bieden een gratis SSL verbinding in.

Spot
Een spot is een bericht wat in een newsreader is geplaatst. Films en series worden in een spot beschreven. Hiermee weet je precies wat je downloadt.

Pay by Download
Pay by Download is een pakketvorm waarbij je per gigabyte betaalt. Dit is handig als je niet veel downloadt maar wel snel wil kunnen downloaden.

Usenet provider
Een usenet provider biedt toegang tot usenet aan. Met deze toegang kan je downloaden. Er zijn verschillende providers die verschillen in prijs en kwaliteit. Alle providers vergelijken kan via onze vergelijker.

3: Usenet Abonnement kiezen

Voordat je usenet kan gebruiken heb je een usenet provider nodig. Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende abonnementen in verschillende snelheden. Om te zien hoe snel je internet is raden wij aan een snelheidstest te doen.

Als er uit de snelheidstest komt dat je een snelheid hebt van 50Mbps past hier een usenet abonnement van rond de 50 Mbit bij. Een hogere snelheid is zinloos omdat je nooit sneller kan downloaden dan je internetabonnement. Je internetabonnement en je usenet pakket zijn twee verschillende pakketten die los van elkaar staan.

Na het bepalen welke snelheid je wilt kan je de vergelijker gaan gebruiken. In de vergelijker vul je de snelheid in die je minimaal wilt gebruiken. Hierna kan je verder filteren op onder andere retentie, beoordeling, prijs en of je wel of geen SSL verbinding wilt gebruiken.

Als je eruit bent welke provider je wilt gebruiken kan je het pakket afsluiten bij de provider zelf. De provider mailt na het betalen een gebruikersnaam en wachtwoord. Bewaar de inloggegevens goed, je hebt ze nodig om in te loggen.

4: Usenet gebruiken

Na het afsluiten van een usenet abonnement bij een usenet provider kan je aan de slag met downloaden. Downloaden via een usenet provider kost de eerste keer meer tijd. Het is even wennen aan de verschillende programma's. Deze programma's leggen wij uit in onze andere handleidingen.

Makkelijk downloaden kan via Spotnet wij hebben een handleiding voor Spotnet geschreven, met de kennis van deze beginners handleiding zijn de stappen makkelijk te volgen.

Een iets ingewikkelder programma is SABnzbd hiervoor hebben wij ook een handleiding geschreven.

Ingewikkeldere programma's zijn er ook zo kan je met SickBeard automatisch series downloaden en met CouchPotato automatisch films downloaden. Het is aan te bevelen om te beginnen met Spotnet en SABnzbd voordat je deze programma's uit gaat testen.

We hielpen afgelopen maand 1,911 bezoekers met een goedkoop usenet pakket Start met vergelijken