UsenetVergelijker
Bespaar jezelf veel tijd en geld Bespaar jezelf veel tijd en geld
Vergelijk eenvoudig alle providers Vergelijk eenvoudig alle providers
100% onafhankelijk, altijd actueel 100% onafhankelijk, altijd actueel

Wat betekent het downloadverbod voor usenet?

Geplaatst op: 11 april 2014

Op donderdag 9 april 2014 werd er door het kabinet besloten om een downloadverbod in te voeren in Nederland. Nu kregen wij op de redactie veel vragen wat dit zou veranderen of zou betekenen voor de downloaders in Nederland. In een onderzoek is al aangetoond dat ruim 85% van de consumenten zich er niets van aan gaat trekken en ook wij denken dat consumenten zich weinig zorgen hoeven te maken over het ingevoerde downloadverbod.

De verandering komt door een besluit dat is genomen door het Europees Hof. Uitspraken van het Europees Hof wegen zwaarder dan de besluiten die in Nederland zijn genomen door de regering. Hierdoor moet Nederland zich houden aan de regels vanuit Europa.

Het was in Nederland altijd toegestaan om voor eigen gebruik auteursrechtelijk beschermde audio en video bestanden te downloaden uit "illegale bronnen". Dat mag nu niet meer, een "illegale bron" is een plaats waar auteursrechtelijk beschermd werk zonder toestemming van de rechthebbende is verspreid. Bijvoorbeeld via nieuwsgroepen of torrents. Voor het downloaden van software verandert er niks; uit illegale bron mocht dit al niet. Tevens was en blijft verspreiden van deze materialen verboden.

Als ik iets download ga ik dan de gevangenis in of krijg ik hoge boetes?

Het Openbaar Ministerie gaat downloaders in ieder geval niet vervolgen; dat kan alleen bij commerciƫle auteursrecht inbreuken en dan is het aan de auteurs of organisaties als Stichting Brein om downloaders aan te pakken. Stichting Brein heeft reeds aangegeven dat ze dit niet zal gaan doen maar zich zal blijven richten op sites die illegaal materiaal aanbieden en verspreiden.

Desondanks zou een boze auteursrechthebbende je kunnen aanklagen als je zijn e-book, serie, film of muziekalbum illegaal downloadt. Amerikaanse toestanden zullen we in Nederland niet gaan zien. Amerikaanse rechters leggen gigantische straffen op die een afschrikkende werking moeten hebben, dit kennen wij in Nederland niet dus hebben downloaders niet veel te vrezen.

Maar wij hadden toch een prima oplossing zo met die thuiskopieheffing?

Dit is de mening van veel mensen maar de Europese wet staat boven de Nederlandse Wet, anders heeft de hele Europese wetgeving weinig zin. In dit geval boog het Europese Hof zich over downloaden in een rechtszaak die door Sony en Philips was opgestart over de hoogte van de thuiskopieheffing. Voor de hoogte hiervan was het downloadverbod van belang.

Nederland zag het downloaden van materialen uit illegale bron (software uitgesloten) als een thuiskopie. Een thuiskopie is bedoeld voor het maken van een kopie voor eigen gebruik (om zo originele dvd's of cd's niet te beschadigen of hiervan een reserve variant hebben). Het Europese Hof oordeelde dat downloaden echter helemaal geen thuiskopie is.

Dit zal waarschijnlijk betekenen dat een thuiskopie heffing omlaag zal gaan of volledig zal verdwijnen, hierover verschijnt pas komende zomer meer nieuws. Zodra wij hierover meer te weten komen zullen wij dit in ons nieuws melden.

Dus wat zijn uiteindelijk de gevolgen van dit downloadverbod?

Naar onze mening verandert er voor jou als downloader bijna niets want onze mening is dat de kans groter is dat jij volgende week de loterij wint dan dat jij aangeklaagd wordt voor illegaal downloaden.

TIP: Laat uw downloadverkeer niet afluisteren, download met SSL en versleutel uw downloadverkeer.

We hielpen afgelopen maand 2,198 bezoekers met een goedkoop usenet pakket Start met vergelijken